Як приготувати м’яке морозиво із сухої суміші.

М’яке морозиво є замороженою молочною масою, яка готується з молока і цукру з додаванням сухих порошкових стабілізуючих речовин з натуральних продуктів. Завдяки збиванню та заморожуванню до стану крему ця суміш перетворюється на неповторні ласощі.

Сухі суміші або бази готують з водою або молоком до необхідної консистенції, після чого їх заморожують і збивають на спеціальному устаткуванні, що називається фризерами, насичуючи додатково повітрям. Після цього процесу, отриманої пишною кремоподібною масою, наповнюють вафельний ріжок і морозиво готове до вживання.

Зміст повітря у масі визначає відсоток збитості м’якого морозива. У середньому таке насичення морозива повітрям коливається від 20 до 80%, маючи температуру на виході з фризера від -4 до -8°C. Виробництво такого типу морозива дуже просте, зручне та вигідне для швидких продажів у великій кількості. Відтак це цікаво як для фаст-фудів, так і для різних кафе та інших закладів громадського харчування. Останнім часом дуже популярним стала організація точок продажу виключно м’якого морозива на відкритих вуличних торгових точках, а також усередині торгових та розважальних центрів.

Спеціальні суміші для м’якого морозива виготовляються як сухими, і рідкими концентратами. Останні доставляються на місце реалізації транспортом, обладнаним холодильниками. Пропоновані суміші бувають різних видів та смаків, мають різний відсоток жирності та інших складових. Виробники можуть доповнювати інші суміші інгредієнтами.

Технологія виробництва морозива

Технологічна сторона виробництва має таку послідовність:

  1. Готову суху суміш необхідно змішати у необхідному обсязі питної води або молока, ретельно перемішати і дати по можливості настоятися протягом 10 – 30 хвилин. Зазвичай виходять із такої пропорції: один кілограм сухої суміші до двох-трьох літрів води/молоко. Якщо готувати м’яке морозиво, відступаючи від рецепту виробника, морозиво може погано проходити в бункер, що заморожує, і це призведе до поломки змішувача – мішалки. Також поломка мішалки та збій у роботі двигуна може наступати, як наслідок неправильного приготування суміші, коли відсоток води чи молока буде збільшено і в циліндрі продукт замерзатиме, утворюючи лід.
  2. Потім підготовлену таким чином суміш ретельно перемішують. Для цього використовують лише спеціальну кондитерську лопатку, але не міксер. Пропускаючи через середнє сито суміш заливають у верхній бункер фризера для зберігання і постійної подачі в морозильний циліндр фризера м’якого морозива.
  3. Після чого отриману готову для м’якого морозива масу систематично перемішують у бункері приблизно кожні тридцять хвилин. Частота перемішування залежить від концентрації, смаку та наявності охолодження в бункері для зберігання в рідкому стані готової суміші морозива.
  4. У морозильному циліндрі фризера, приготовлена ​​молочна маса морозива охолоджується, утворюючи тонкий замерзлий шар на внутрішній його поверхні. Потім цей шар акуратно знімається краєм-ножем мішалки, впритул, що прилягає до стінок циліндра і з’єднується з рештою маси. У циліндрі, що заморожує, одномоментно відбувається три процеси: перемішування, збивання і заморожування морозива. Температура всередині циліндра становить у цей час від -2 до -20 градусів за Цельсієм. За вісім – п’ятнадцять хвилин, м’яке морозиво готове.

Далі, м’який насичений повітрям смачний десерт потрапляє через кран та групу видачі з фігурним отвором у формі зірки у вафельну або іншу склянку, тарталетку чи креманку. Завдяки фігурній насадці та швидкості подачі, морозиво в умілих руках фахівця закручується у гарний конус із гострим кінцем угорі. А готове м’яке морозиво у вафельному стаканчику ви можете, доповнити або прикрасити топінгами, глазур’ю, замороженими або свіжими ягодами та фруктами, шоколадною та кокосовою стружкою, збитими вершками, горішками, вафельною продукцією та іншим вишуканим декором. Чудові ласощі – м’які морозиві, дуже корисні, смачні і незамінні в теплу пору року, якого стає все більше.