Як вибрати правильну базу для морозива – Gelato

Основи для морозива мають дуже великий асортимент. Відрізняються вони не тільки виробником та складом інгредієнтів, але й призначенням: для молочної основи та фруктової основи, на воді/фруктах; способом застосування для гарячого чи холодного приготування; з низьким дозуванням 3 – 10 г на літр рідкої основи, з маленьким дозуванням 30-70 г на літр рідкої основи, середнім дозуванням 100 – 150 г, на літр рідкої основи і з повним дозуванням від 250 до 600 г на літр. Є бази спеціально розроблені для приготування тих чи інших смаків, як, наприклад, є бази призначені для морозива Старчателла – вершкове джелато зі шматочками шоколаду, а також бази для алкогольних смаків морозива – джелато.

Як приготувати суміш для gelato?

Існує гарячий спосіб та холодний спосіб приготування gelato. Давайте подивимося, що це означає і як вони відрізняються.

Гарячий спосіб приготування gelato

Для приготування бази для морозива, що вимагає гарячого приготування, необхідно провести процес пастеризації, це, як правило, бази на молочних основах, тобто. які готуються з молоком, що розігрівається у пастеризаторі до температури 35 – 40 °С. Потім воно змішується з базою, наприклад FIOR DI LATTE 100M, Gioice, цукром та/або іншими добавками. Після цього суміш нагрівають до 85 °С., якщо це висока пастеризація або до 65 °С, якщо низька пастеризація. Після досягнення необхідної температури і відповідної циклу пастеризації паузи суміш різко охолоджується до 4 °С і залишають для дозрівання в пастеризаторі, або переливають у дозрівач, якщо такий є в лінії для твердого морозива Gelato, процес дозрівання при + 4 °С протягом приблизно 8/12 годин завершуючи таким чином повноцінну готовність суміші. Процес пастеризації надає морозиву ручної роботи ніжної та однорідної структури, покращуючи тим самим смак Gelato, позбавляючи продукт бактерій та продовжуючи термін для реалізації якісного кінцевого продукту. Після дозрівання суміш готується у фризері протягом 5 – 9 хвилин.

Холодний спосіб приготування gelato

Холодний спосіб приготування основи для морозива набагато простіше тому, що не потрібний будь-який процес пастеризації, достатньо ретельно перемішати всі інгредієнти в холодному стані, як правило для цього використовуються міксери – гомогенізатори зі спеціальними ножами насадками та регульованою швидкістю обертання. Після цього процес заморожування та збивання з насиченням повітрям у фризері.

Підсумки вибору бази для морозива

Існують бази для джелато, які допускається готувати як у холодному, так і в гарячому процесі, але, як правило, результат буде чудовим саме з базами для пастеризації, тому що цей елемент приготування набагато покращує якість gelato роблячи морозиво з кремовою структурою. Висновок можна зробити один, що в лінії для приготування справжнього ручного твердого морозива, яким є вид морозива – gelato, обов’язково потрібно мати пастеризатор і необхідно вибирати з асортименту базу, яка передбачає своїм складом та призначенням – гарячий спосіб приготування.